История

Градът има своя история от 2600 години. На негова територия са живяли различни племена и народи. Първото му име е Круни- място със сто извора. Наречен е така заради многото извори и подпочвени води, които има.

През времето на гръцката колонизация – 5в.пр. н.е. морето изхвърля на брега статуята на Бог Дионисий. Местните жители решават, че трябва да омилостивят Бога на виното и веселието, като нарекат града си на негово име- Дионисополис. От началото на XVI в. градът става известен с днешното си име Балчик, като едно от важните черноморски пристанища и административен център.на османската империя. През вековете на Българското възраждане Балчик отново е важен търговски и духовен център.Стопанският и културен възход оставя своя отпечатък в строителството на нови къщи и обществени сгради.

В края на XIX и началото на  XX век градът придобива съвремения си облик.Строят се първите индустриални сгради , мелници,улици. Старите къщи и калдъръмените улици са

” запазената  марка” на Белия гард.Чудесните природни дадености на града: морето, минералните извори, лечебната кал, зелените горички и белите хълмове са атмосферата на един град, който има голямо бъдеще като туристически център.

Плодородната добруджанска земя на Балчик е благодат за хората, които искат да развиват аграрен бизнес.Има перспективи и за електрическата, машиностроителната и леката индустрия.